In september 2002 zijn de Provinciale Bibliotheek, het Rijksarchief en het Fries Letterkundig museum samengevoegd in Tresoar. De gebouwen van het Rijksarchief en de Provinciale Bibliotheek staan naast elkaar en zijn in de nieuwe situatie met elkaar verbonden door een transparante loopbrug. Tijdens de eerdere verbouwing van de Provinciale Bibliotheek in 1999 is reeds een grote transparantie gecreëerd naar de publieksruimten op de begane grond en de kantoorvertrekken op de verdieping. Deze transparantie is bij de verbouwing in 2002 van het Rijksarchief een leidend thema geworden, waardoor de gebouwen één geheel zijn gaan vormen.

In 2009 is de entree en de grote studie zaal verbouwd en was de wens om van expositie en studiezaal één belevingswereld te maken. De entree is nu een open intermediair tussen de diverse gebouw delen van Tresoar. In de grote studiezaal zijn 3 expositieruimten van elk ± 40 m2 gemaakt. Hierin zijn een filmzaal, de schatkamer van Tresoar en een wisselende expositieruimte gemaakt. De buitenkant van de expo units is geheel boekenkast, waardoor het bibliotheek karakter duidelijk aanwezig is gebleven.